Opening THIOPAQ® O&G installatie NAM Emmen

20/12/2013

“Bugs to the rescue” is een proefinstallatie project voor het ontzwavelen van gas op een biologische manier. Met de speciale Thiopaq installatie voor de olie en gas industrie onderzoekt Paques het gedrag van bacteriën onder verschillende condities.

Bugs to the Rescue

Paques onderzoekt met deze installatie het gedrag van bacteriën onder verschillende condities. Het bijzondere aan de THIOPAQ® technologie is, naast de eenvoud van het proces, dat bacteriën verantwoordelijk zijn voor de omzetting van waterstofsulfide naar elementair zwavel. De geproduceerde biozwavel is door zijn specifieke eigenschappen ondermeer geschikt als ingrediënt voor samengestelde meststof. Van strategisch nationaal belang is de geschiktheid van de THIOPAQ® technologie voor het ontzwavelen van kleine zure gasvelden en kolengas.

Feestelijke opening

Op 28 november was de feestelijke opening van de NAM Thiopaq O&G pilotinstallatie op het Gas Zuiveringsinstallatieterrein in Emmen. Naast een lunch en bus rondleiding over het terrein met ongeveer 80 gasten werd deze dag afgesloten met een receptie. Dit zogenoemde ‘Bugs to the rescue’ project is een gezamenlijk project van NAM, Shell en Paques (Paqell) voor het verwijderen van H2S uit gas en is op 17 juli 2013 succesvol opgestart.

Safety Awards

De NAM-directie heeft tijdens deze feestelijkheden een aantal safety awards uitgereikt aan de betrokken bedrijven binnen dit project. Paques sleepte als enige twee awards in de wacht door Cees Molenaar en Jan Wiebe van de Pol! Met name de zeer succesvolle bijdrage van het Paques-team aan het project werd meerdere keren benoemd in de vele toespraken.

Financiering

Dit project is mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

OP EFRO:
PiD:
Private cofinaciering:

Totaal:

€ 1.238.920,-
€ 1.238.920,-
€ 1.942.797,-

€ 4.420.637,-

Dit project is gerealiseerd door de volgende partijen.

eu-vlag
min-ez-jpg
snn_logo
dummy
PAQUES_LOGO_RGB
logo_shell
Logo_Paqell
NAM-logo-beeldmerk